Wpisany przez s.z.
|
piątek, 09 lutego 2024 10:51 |
Faszerowane bataty
Bataty – znamy je, lubimy, cenimy za moc odżywczych wartości. Kiedy wszystko już było i wydaje się, że paleta pomysłów na przepisy z ich wykorzystaniem została wyczerpana pojawiają się w nowej odsłonie. Nadziewane komosą ryżową, szpinakiem, serem blue i orzechami pecan KRESTO nasycają, zaskakują smakiem i oczarowują kolorem. Po prostu trzeba spróbować!
Składniki: • 6 sztuk batatów (po ok. 180 g każdy) • 6 łyżeczek komosy ryżowej • 1 łyżeczka masła • 1 szalotka (ok. 70g) • 130 g szpinaku • 4-5 suszonych pomidorów • przyprawy: suszone pomidor, czosnek, bazylia, harissa • 40-50 g sera pleśniowego blue • 15-20 g orzechów pecan KRESTO Wykonanie: 1. Bataty nakłuj widelcem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 35-45 minut (do miękkości). 2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Szalotkę drobno posiekaj i pokrój pomidory w kostkę. 4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż co jakiś czas mieszając. Dodaj szpinak, dopraw przyprawami, podsmaż. Zdejmij z palnika i dodaj suszone pomidory. 5. Ser pleśniowy pokrusz i posiekaj orzechy. 6. Upieczone bataty natnij i delikatnie rozchyl, by zrobić miejsce na nadzienie. 7. Do środka dodaj komosę ryżową, szpinak, posyp pokruszonym serem pleśniowym blue i orzechami pecan.
/źródło - / |