Ozonowanie żywności – skuteczna metoda oczyszczania składników i produktów spożywczych |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 26 sierpnia 2020 12:44 |
Ozonowanie żywności – skuteczna metoda oczyszczania składników i produktów spożywczychZdrowe odżywianie to nie tylko odpowiednio zbilansowana dieta i regularnie spożywane posiłki – ogromne znaczenie ma również jakość jedzenia. Nie zawsze mamy dostęp do produktów z ekologicznych upraw czy hodowli. Ponadto sklepowa żywność, mimo że przed dopuszczeniem do sprzedaży musi spełnić szereg norm jakościowych, może zawierać szkodliwe substancje. Jak więc pozbyć się pestycydów, antybiotyków czy ulepszaczy z pożywienia? Skutecznym rozwiązaniem, zapewniającym właściwą czystość mikrobiologiczną pokarmów i zmniejszenie poziomu niebezpiecznych chemicznych zanieczyszczeń, jest ozonowanie. Żywność jest dobrym środowiskiem do rozwoju zarówno bakterii, jak i pleśni. Do zanieczyszczenia dochodzi nie tylko na etapie produkcji, ale też magazynowania lub transportu. Mycie pod bieżącą wodą nie oczyści w pełni składników lub produktów spożywczych – opłukanie nie usunie środków chemicznych lub pestycydów z pokrytej woskiem powierzchni jabłek czy antybiotyków lub hormonów z mięsa. Skuteczną i bezpieczną metodą dezynfekcji jest ozonowanie, które nie tylko oczyszcza żywność, wydłuża okres przydatności, ale jest też przyjazne dla środowiska naturalnego, a produkty poddane procesowi są bezpieczne dla zdrowia człowieka.
Jak ozonować produkty spożywcze?Korzystanie w warunkach domowych z ozonatorów nie jest popularne w Polsce. Przewagą ozonowania nad innymi metodami (np. płukaniem warzyw i owoców w specjalnym płynie lub sodzie i occie) jest skuteczność oraz to, że – co jest niezwykle ważne – nie uodporniają się na niego bakterie i wirusy. Możemy poddać higienizacji szereg surowych, nieobrobionych termicznie produktów – warzywa, owoce, mięso, ryby, nasiona i kasze. Przy użyciu ozonu eliminujemy z jedzenia bakterie, pleśnie czy grzyby, ułatwiamy usunięcie azotanów i pestycydów, co pozwala uzyskać produkty o właściwej czystości mikrobiologicznej i zachować właściwości sensoryczne. Uzyskana w procesie czystość mikrobiologiczna składników lub wyrobów chroni przed zakażeniem drogą pokarmową bakteriami, takimi jak salmonella czy E. coli. Istotne jest także to, że zastosowanie ozonu obniża poziom niebezpiecznych substancji organicznych w mięsie i rybach, w tym hormonów czy antybiotyków, ograniczając ryzyko wystąpienia alergii.
Marka Wenon prezentuje generator ozonu MF 208, który jest odpowiedni do użytku domowego. Nadaje się przede wszystkim do ozonowania pożywienia, a dzięki dwóm rurkom dołączonym do zestawu możliwe jest przeznaczenie jednej do oczyszczania mięs, a drugiej do owoców i warzyw. Produkt sprawdzi się również do ozonowania pomieszczeń, przedmiotów czy mebli. Ozonatorów zawsze należy używać zgodnie z dołączoną do nich instrukcją oraz w zakresie działań, do których dany produkt jest przeznaczony. Zastosowanie tego typu urządzeń w sposób niezgodny z wytycznymi lub do innych celów niż zaleca producent może prowadzić do uszkodzeń sprzętu i stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia. Produkty marki Wenon dostępne są na www.wenon.pl. /źródło - / |
Poprawiony: środa, 26 sierpnia 2020 13:00 |