Wpisany przez S.Z.
|
sobota, 31 lipca 2021 09:46 |
Zupa z zielonej soczewicy z grzankami i serem korycińskim
Zielona soczewica to ważny składnik diety wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborną zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim.
Składniki: * 200 zielonej soczewicy (np. marki Halina) * 1 duża cebula pokrojona w kostkę * 1 marchewka pokrojona w kostkę * 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę * 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki * 1 słoik passaty * bagietka * ser koryciński (lub feta) * świeże oregano * 1 łyżka cukru * 1 łyżka octu winnego * oliwa * sól i pieprz
Przygotowanie: 1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut. 3. Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku. 4. Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.
Smacznego!
Więcej na www.halina.eu
/żródło - / |