Zupa z zielonej soczewicy z grzankami i serem korycińskim - przepis
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 31 lipca 2021 09:46

Zupa z zielonej soczewicy z grzankami i serem korycińskim

Zielona soczewica to ważny składnik diety wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborną zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim.

Składniki:
* 200 zielonej soczewicy (np. marki Halina)
* 1 duża cebula pokrojona w kostkę
* 1 marchewka pokrojona w kostkę
* 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
* 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
* 1 słoik passaty
* bagietka
* ser koryciński (lub feta)
* świeże oregano
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka octu winnego
* oliwa
* sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
3. Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku.
4. Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.

Smacznego!

Więcej na www.halina.eu

/żródło - /