Jak seniorzy mogą zachować kondycję i zdrowie - te porady eksperta warto znać! |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 07 września 2024 08:58 |
Jak seniorzy mogą zachować kondycję i zdrowie - te porady eksperta warto znać!Proces starzenia jest naturalny, ale istnieje wiele czynników, na które mamy wpływ w jego trakcie. Chociaż siła i sprawność fizyczna zmieniają się w miarę starzenia się, energia życiowa wielu seniorów pozostaje na wysokim poziomie. Aktywność fizyczna dostosowana do wieku i zbilansowana dieta są kluczowe, aby seniorzy mogli cieszyć się zarówno zdrowiem, jak i samodzielnością. O wskazówki zarówno dla seniorów, jak i dla ich opiekunów o tym, jak wzmocnić organizm, zapytaliśmy dr n.med. Marię Owczarską – lekarza chorób wewnętrznych.
Ruch to zdrowieRegularna aktywność fizyczna ma zdecydowany, pozytywny wpływ na organizm, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Przede wszystkim poprawia krążenie krwi, co wspomaga lepsze dotlenienie tkanek, w tym mózgu. Przekłada się to na lepsze funkcje poznawcze i zmniejsza ryzyko demencji. – Regularna aktywność fizyczna odgrywa znaczącą rolę prozdrowotną. Przyczynia się do zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych nowotworów. Wpływa też korzystnie na zdrowie psychiczne, wzmacnia organizm i poprawia ogólną wydolność – podkreśla dr Maria Owczarska. Aktywność ruchowa, zwłaszcza na świeżym powietrzu, sprzyja wydzielaniu endorfin, co prowadzi do poprawy nastroju, zmniejszenia stresu i lęku oraz może być wsparciem w walce z depresją.W społeczeństwie często panuje przekonanie, że aktywność fizyczna osób starszych powinna ograniczać się do powolnych spacerów, korzystania z windy zamiast schodów, unikania dźwigania czegokolwiek cięższego i spędzania czasu na ławce w parku. Ten stereotypowy obraz wydaje się być daleki od rzeczywistości i zaleceń ekspertów. Paradoksalnie, zalecenia WHO dla osób po 65. roku życia są równie wymagające, jak te dla osób młodszych. – Osoby starsze powinny poświęcać tyle samo czasu na aktywność fizyczną co młodsi, czyli co najmniej 2,5 do 5 godzin umiarkowanej aktywności tygodniowo lub od 75 do 150 minut intensywnej aktywności. Co więcej, osoby w tej grupie wiekowej powinny także wykonywać ćwiczenia wzmacniające mięśnie oraz poprawiające równowagę i koordynację, co jest kluczowe w zapobieganiu upadkom i poprawie ogólnego zdrowia. Rzeczywistość, w której starsze osoby prowadzą aktywny tryb życia, jest nie tylko możliwa, ale i zalecana – wyjaśnia ekspertka. W codziennych czynnościach, takich jak np. zakupy czy prace w ogrodzie, seniorzy również mogą znaleźć okazję do dodatkowej aktywności fizycznej. Przykładowo – przygotowanie listy zakupów pomaga w uniknięciu zbędnych zakupów i nadmiernego dźwigania, co chroni stawy przed przeciążeniem. Także wybranie się do sklepu w godzinach mniejszego natężenia ruchu oraz korzystanie z pomocy innych, jeśli to konieczne, zwiększa bezpieczeństwo i komfort. Natomiast nie należy całkowicie unikać angażowania mięśni – w przeciwnym razie będą robiły się coraz słabsze. Znaczenie odpowiedniej diety u seniorówZbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę we wzmocnieniu organizmu, szczególnie u osób starszych, które są bardziej narażone na niedożywienie oraz związane z tym problemy zdrowotne. Właściwie skomponowane posiłki powinny dostarczać odpowiednią ilość substancji odżywczych. Białko jest niezwykle istotnym elementem diety, szczególnie osób starszych, ponieważ wspomaga regenerację tkanek i zapobiega utracie masy mięśniowej, czyli problemowi, który często towarzyszy procesowi starzenia. Jak dodaje dr Maria Owczarska – co ciekawe, po 65. roku życia zapotrzebowanie na białko wzrasta, co jest kluczowe dla utrzymania masy mięśniowej i ogólnego zdrowia. Jednak tylko co druga osoba po 50. roku życia spożywa jego wystarczającą ilość. Dlatego niezwykle ważne jest, aby zadbać o obecność białka w każdym posiłku. Dieta uboga w ten składnik pokarmowy wraz z niską aktywnością fizyczną może też prowadzić do sarkopenii, czyli choroby charakteryzującej się głównie spadkiem siły mięśniowej. To z kolei może zwiększać ryzyko upadków i ograniczyć samodzielność seniorów. Wartościowe źródła białka znajdziemy w produktach takich jak chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz nabiał. Bardzo ważna jest również regularność posiłków. Pomaga ona w stabilizacji poziomu glukozy we krwi i utrzymaniu energii przez cały dzień. Spożywanie posiłków o stałych porach oraz unikanie przetworzonej żywności, która jest bogata w tłuszcze trans, sól i cukier, jest niezbędne dla zachowania zdrowia sercowo-naczyniowego i zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób przewlekłych. Unikanie tych produktów pomaga również zapobiegać nadwadze i otyłości, które są dodatkowymi czynnikami ryzyka powstawania chorób. Brak apetytu to problem, który dotyka co czwartego seniora i może prowadzić do poważnych konsekwencji, takich jak niedożywienie, osłabienie, a nawet zwiększone ryzyko upadków i złamań. Przyczyny tego stanu są wieloaspektowe i mogą obejmować zarówno zmiany fizjologiczne, jak zmniejszona percepcja smaku i węchu – zaburzenia smakowe dotykają około 50% osób powyżej 65. roku życia i aż 75% osób po 80. roku życia. Dodatkowo, na odczuwanie smaku wpływają zmiany zachodzące w jamie nosowej, takie jak utrata komórek nabłonkowych i receptorów węchowych, która wynosi około 10% na każdą dekadę życia. To także czynniki psychologiczne, takie jak depresja, stres czy samotność. Problemy zdrowotne, w tym demencja, także mogą pogłębiać brak apetytu. Objawy braku apetytu mogą manifestować się spadkiem masy ciała, osłabieniem i zmniejszoną siłą mięśniową. – Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy u osób po 65. roku życia utrzymuje się na podobnym poziomie, jak u młodych dorosłych. Dlatego, gdy z wiekiem często zmniejsza się ilość spożywanego pokarmu, mogą pojawić się niedobory białka, witamin i niektórych składników mineralnych. Z tego powodu należy zapewnić właściwą podaż składników pokarmowych, przy mniejszej ilości i objętości pożywienia. W niektórych przypadkach, zwłaszcza przy długotrwałym braku apetytu, wskazane może być wprowadzenie żywności medycznej specjalnego przeznaczenia – podkreśla specjalistka. – Żywienie medyczne, takie jak specjalistyczne preparaty odżywcze, jest niezbędne w sytuacjach, kiedy tradycyjna dieta nie jest wystarczająca. Takie wsparcie żywieniowe jest szczególnie ważne dla osób z trudnościami w przełykaniu, zaburzeniami trawienia, czy znacznymi niedoborami składników odżywczych. Dodatkowo mała objętość i płynna forma ułatwiają ich podanie i spożycie – dodaje dr Maria Owczarska. Rola wsparcia opiekunówW miarę upływu lat, gdy codzienne obowiązki stają się coraz większym wyzwaniem, obecność opiekuna, którego rolę najczęściej pełnią najbliżsi, staje się nieoceniona. Pomoc, a nie wyręczanie, w codziennych czynnościach, takich jak gotowanie, sprzątanie czy zarządzanie lekami, pozwala seniorom na utrzymanie jak największej niezależności. Dzięki temu mogą oni zachować poczucie godności i autonomii, mimo że ich zdolności mogą się stopniowo zmniejszać. O kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”
/źródło - / |
Poprawiony: sobota, 07 września 2024 09:15 |