Cesarskie cięcie a kształtowanie odporności niemowląt: jaka jest rola karmienia piersią i bifidobakterii? |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 25 września 2024 09:11 |
Cesarskie cięcie a kształtowanie odporności niemowląt: jaka jest rola karmienia piersią i bifidobakterii?Budowanie silnej odporności u niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie jest możliwe dzięki świadomym działaniom rodziców. Kluczowy element wsparcia odporności stanowi mikrobiota jelitowa, której odpowiednie ukształtowanie wspiera rozwój i funkcjonowanie układu immunologicznego. Jakie kroki mogą podjąć rodzice, aby skutecznie wspierać odporność swojego dziecka po cesarskim cięciu? Poznaj najważniejsze wskazówki na ten temat.
Życie bywa nieprzewidywalne – czasem poród przez cesarskie cięcie jest zaplanowany, a nieraz ta decyzja jest podejmowana przez lekarzy nagle, w trosce o zdrowie lub życie mamy i dziecka. Bez względu na rodzaj porodu, organizm dziecka po przyjściu na świat nie jest jeszcze w pełni dojrzały, a 1000 pierwszych dni to dynamiczny okres wzrostu i rozwoju niemowlęcia, w tym także jego układu odpornościowego. Jelita i ich znaczenie dla odpornościChoć jelita stanowią element układu pokarmowego, to właśnie one są ważnym miejscem rozwoju układu odpornościowego. W jelitach człowieka znajduje się aż 70-80% wszystkich komórek odpornościowych organizmu (1). Zamieszkują je bakterie, które wraz z innymi mikroorganizmami tworzą mikrobiotę jelitową – złożony ekosystem w układzie pokarmowym, niezbędny w procesie rozwoju układu odpornościowego (2). Korzystne bakterie stymulują układ odpornościowy, a także konkurują z patogenami o środowisko życia, przez co przeciwdziałają ich namnażaniu (3). Bogactwo matczynego pokarmuBifidobakterie są zazwyczaj przekazywane niemowlęciu przez mamę – podczas porodu lub poprzez karmienie piersią (5,6). W badaniu wykazano, że Bifidobacterium breve był najczęściej izolowanym gatunkiem bifidobakterii w mleku kobiecym (7,8). Mleko mamy oprócz tego, że jest źródłem dobroczynnych bakterii, dzięki swojemu kompleksowemu składowi jest także najlepszym pokarmem dla dziecka w początkowym okresie życia. Stanowi skarbnicę składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych, a także składników biologicznie aktywnych, w tym przeciwciał, enzymów czy hormonów, kluczowych dla harmonijnego wzrostu oraz rozwoju młodego organizmu, w tym odporności. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy dążyć do wyłącznego karmienia dziecka piersią przez 6 pierwszych miesięcy jego życia (9), a po tym czasie kontynuować podawanie kobiecego pokarmu przy jednoczesnym urozmaicaniu diety. Co robić, gdy karmienie piersią nie jest możliwe?Karmienie piersią to jedna ze strategii wspierania rozwoju i kształtowania mikrobioty jelitowej u niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie. Właśnie dlatego warto, aby mama nie rezygnowała po pierwszych niepowodzeniach w karmieniu piersią – wiele początkowych trudności udaje się pokonać przy wsparciu położnej lub doradcy laktacyjnego. Jeśli trudności w kontynuowaniu karmienia piersią nie uda się jednak pokonać, rodzice nadal mogą skutecznie wspierać rozwój niemowlęcia. W takiej sytuacji z pomocą pediatry powinni wybrać mleko następne dostosowane do potrzeb swojego dziecka. Co jeszcze wspiera budowanie odporności u niemowlęcia?Poza karmieniem piersią lub wyborem mleka następnego rodzice powinni zadbać także o odpowiednią higienę otoczenia dziecka. Stworzenie korzystnego środowiska domowego, w tym regularne wietrzenie i utrzymywanie czystości, jest kluczowe. Warto jednak pamiętać, aby unikać nadmiernej sterylności, która może ograniczać ekspozycję dziecka na korzystne bakterie. Wsparciem dla odporności w drugim półroczu życia jest także bezpieczne rozszerzanie diety. Warto sięgać po warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja oraz przetwory mleczne najwyższej jakości, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Wsparciem tarczy ochronnej dziecka jest także przestrzeganie kalendarza szczepień ochronnych, dbanie o dobry sen oraz spacery – nawet podczas chłodniejszych i deszczowych dni. Należy też unikać kontaktu z osobami chorymi. 1) Helander HF & Fändriks L (2014) Scand J Gastroenterol 49:681-9. /źródło - / |
Poprawiony: środa, 25 września 2024 09:30 |