Wyświetl # 
 
Tytuł artykułu Autor
Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!

Odkryj na nowo polskie warzywa i owoce – i dowiedz się, dlaczego wzmacniają odporność!

Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to istotny element wspierania układu odpornościowego, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Czy wiesz, dlaczego warto sięgać po lokalne produkty i jakie mają one właściwości prozdrowotne?

Administrator
Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje?

Problem z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dlaczego połowa Polaków go ignoruje? Najnowsze wyniki badań polskiego społeczeństwa

Mimo wysokiej świadomości zdrowotnej i łatwego dostępu do informacji, wielu Polaków nadal ignoruje problem wysokiego poziomu cholesterolu. Badanie SW Research przeprowadzone dla marki Danacol wykazało, że prawie połowa Polaków (48%) wie o zagrożeniach, jakie niesie wysoki poziom cholesterolu, jednak z obawy przed niekorzystnymi wynikami badań (36%) unika regularnych kontroli i działań profilaktycznych (1). Tymczasem regularne badania, odpowiednia dieta i aktywność fizyczna pozwalają uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych.

S.Z.
Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Żywienie dojelitowe – co powinieneś o nim wiedzieć?

Świadomość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia jest powszechna. Pozwala ona na zachowanie dobrego stanu odżywienia organizmu, co sprzyja utrzymaniu pozytywnego samopoczucia, zdrowia i wpływa na proces rekonwalescencji po chorobie. Warto podkreślić, że ma ona związek także z odpornością! Jak jednak zadbać o utrzymanie lub poprawę stanu odżywienia w przypadku osób, które – z różnych przyczyn – nie są w stanie przyjmować pokarmów doustnie? 15 października obchodzimy Światowy Dzień Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego, który jest doskonałą okazją do budowania świadomości na temat innych metod żywienia, będących rozwiązaniem dla tych pacjentów.

S.Z.
Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo

Pij więcej wody – tylko jak? 5 trików, by pić jej wystarczająco dużo

“Trzeba się nawadniać”, “Musisz pić minimum 2 litry dziennie”, “Woda jest kluczowa” - takie nagłówki wyskakują zewsząd, gdy tylko robi się cieplej. Tylko jak to zrobić? Dietetyczka Grupy LUX MED, Anna Janiszewska-Janowicz radzi, jak naprawdę zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu i tłumaczy, dlaczego jest to takie ważne.

S.Z.
Schudnąć czy zaakceptować?

Schudnąć czy zaakceptować?

W poszukiwaniu równowagi i dobrostanu w realiach toksycznej kultury dietetycznej

S.Z.
Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów

Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.

S.Z.
Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik

Odpoczynek na świeżym powietrzu. Zdrowe przekąski na letni piknik

Ciepłe, letnie dni zachęcają do błogiego relaksu na świeżym powietrzu, w malowniczych okolicznościach soczystej przyrody. To również świetna okazja, żeby zabłysnąć kulinarną fantazją i oczarować zebranych wspaniałym smakiem własnoręcznie przygotowanych, pożywnych i zdrowych przekąsek.

S.Z.
Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się

Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się

Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla każdego człowieka, jednak okazuje się, że może być szczególnie ważne dla uczniów, o czym warto pamiętać w kontekście zbliżającego się rozpoczęcia roku szkolnego. Z badań wynika, że odwodnienie może dotyczyć nawet co piątego ucznia, a strata wody w organizmie powyżej 2 proc. może mieć negatywny wpływ na koncentrację, pamięć i uczenie się.

S.Z.
Słodzenie na Dzień Polskiej Żywności: jak zachować równowagę w diecie?

Słodzenie na Dzień Polskiej Żywności: jak zachować równowagę w diecie?

Dzień Polskiej Żywności, obchodzony 25 sierpnia, to wyjątkowa okazja, aby celebrować bogactwo i różnorodność naszych rodzimych produktów. Polska kuchnia słynie z pysznych przysmaków, w tym także słodkości, które często goszczą na naszych stołach. Cukier od wieków jest nieodłącznym elementem polskich deserów, dlatego warto zastanowić się, jak używać go w sposób rozsądny i odpowiedzialny, aby cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia.

S.Z.
Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?

Dlaczego warto sięgnąć po sterole roślinne?

Cholesterolem potocznie nazywa się związek lipidowy występujący w osoczu krwi, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmiar, a szczególnie nadwyżka frakcji LDL (tzw. „zły” cholesterol), stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Sterole roślinne obecne są w różnych produktach roślinnych i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jednak ich ilość w produktach roślinnych dostarczanych ze standardową dietą bywa niewielka. Jak więc zwiększyć ich spożycie?

S.Z.
Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają obecnie coraz większej liczby osób. Zmiany widoczne na skórze często mają jednak swój początek dużo głębiej i mogą wynikać np. z dysfunkcji na poziomie mikrobioty jelitowej, co z kolei może prowadzić do braku równowagi w układzie immunologicznym i nadmiernej oraz nieprawidłowej odpowiedzi zapalnej. O przyczynach występowania stanów zapalnych skóry, ale też o skutecznych rozwiązaniach opowiada Magdalena Czerska, dietetyczka i trenerka ds. żywienia.

S.Z.
Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!

Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!

Polska Izba Żywności Ekologicznej przekonuje, że wprowadzanie do codziennego jadłospisu dzieci i młodzieży produktów BIO – nie tylko w domach, ale także w żywieniu zbiorowym w przedszkolach i szkołach, może pozytywnie wpłynąć na bardziej świadome i odpowiedzialne decyzje żywieniowe przyszłych pokoleń. Zdaniem Krystyny Radkowskiej, prezes PIŻE, przekazywana przez pedagogów wiedza powinna dotyczyć nie tylko programu szkolnego, ale m.in. także wsparcia dzieci w nauce dokonywania odpowiedzialnych wyborów konsumenckich bez kontroli rodzica, np. w szkolnym sklepiku czy choćby podczas wakacyjnych wyjazdów kolonijnych.

S.Z.
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?

Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?

Odpowiednie nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. Pracy mózgu, procesów metabolicznych, krążenia krwi i zdrowia skóry. W trakcie upałów, czy np. podczas większej aktywności fizycznej tracimy jednak nie tylko płyny, ale także wraz z nimi cenne pierwiastki. Dlatego chcąc zadbać o swój organizm powinniśmy regularnie dostarczać jednych i drugich. A czy jest sposób, żeby jednocześnie uzupełnić płyny i ważne dla zdrowia składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.

S.Z.
Lato na talerzu – daj się zaprosić na grządkę!

Lato na talerzu – daj się zaprosić na grządkę!

Środek wakacji to czas, gdy wszystkie warzywne grządki uginają się od jędrnych cukinii, bakłażanów i pomidorów. Strąki fasolki, bobu i zielonego groszku dumnie pną się do samego nieba, czekając cierpliwie na uważną rękę ogrodnika. Lipiec zachęca do odwiedzin lokalnych targowisk, które jak nigdy wcześniej zachwycają bogactwem kolorów, smaków i aromatów. Nic, tylko jeść na zdrowie.

S.Z.
Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie – jeść dużo i nie przytyć. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych grupach produktów o niskiej gęstości energetycznej (GED).

S.Z.
Dlaczego roczniak nie powinien jeść jak dorosły? Mamy odpowiedź

Dlaczego roczniak nie powinien jeść jak dorosły? Mamy odpowiedź

Twoje dziecko zdmuchnęło pierwszą świeczkę z urodzinowego tortu i wydaje się już takie „dorosłe”. Choć odkryło już smaki wielu warzyw, owoców i mięs, to przed nim jeszcze długa kulinarna podróż. Mimo coraz bardziej urozmaiconej diety jego jadłospis wciąż powinien różnić się od jadłospisu rodziców czy starszego rodzeństwa. Dowiedz się, dlaczego.

S.Z.
Bardziej owocowe życie - syropy bez cukru!

Bardziej owocowe życie - syropy bez cukru!

Mattoni 1873 wprowadza na polski rynek syropy YO bez cukru – NOWOŚĆ!
Mają pyszne owocowe smaki, które po prostu zachwycają i tylko 2 kalorie w 100 ml gotowego do spożycia napoju. Do tego praktyczną butelkę przeznaczoną do recyklingu i wygodną zakrętkę tak, aby nic się nie wylało. O czym mowa? O czterech nowych syropach bez cukru marki YO, które firma Mattoni 1873, jako wyłączny dystrybutor, wprowadza na polski rynek.

S.Z.
Otyłość u dzieci: 10 wakacyjnych pułapek

Otyłość u dzieci: 10 wakacyjnych pułapek

Wakacje to czas beztroski, zabawy i odpoczynku. To także okres, w którym codzienna rutyna bywa rozluźniona, a zasady żywieniowe i aktywność fizyczna mogą zostać zaniedbane. Rodzice często pozwalają dzieciom na więcej swobody w wyborze posiłków i napojów, co niejednokrotnie skutkuje sięganiem po mniej zdrowe opcje. Takie postępowanie tworzy skojarzenia nieodpowiedniego jedzenia z wakacjami i przyjemnością, co w konsekwencji prowadzi do zakorzenienia negatywnych schematów w przyszłości, przyczyniając się do nadwagi i otyłości. To nie tylko kwestia estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna, z konsekwencjami, które mogą rzutować na całe życie. Jak podaje OECD, problem otyłości może skrócić długość życia w Polsce o blisko 4 lata do 2050 roku.

S.Z.
Zmierzch toksycznych diet: jak zdrowe nawyki żywieniowe kształtują przyszłość dzieci?

Zmierzch toksycznych diet: jak zdrowe nawyki żywieniowe kształtują przyszłość dzieci?

Zdrowe odżywianie jest fundamentalnym elementem, który wpływa na rozwój fizyczny, emocjonalny i umysłowy dziecka. To, jak karmimy nasze dzieci, ma bezpośredni wpływ na ich zdrowie, energię do zabawy, sportu i nauki. Wciąż zbyt wiele dzieci zmaga się z toksycznymi nawykami żywieniowymi, które z czasem prowadzą do nadwagi otyłości, cukrzycy typu 2 oraz innych poważnych problemów zdrowotnych. Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest kluczowe dla zapewnienia im zdrowego startu w dorosłość.

S.Z.
Ser żółty jako element zdrowej diety – najwyższy czas obalić wszystkie mity!

Ser żółty jako element zdrowej diety – najwyższy czas obalić wszystkie mity!

Tłusty, tuczący i niezdrowy – wokół dojrzewającego sera żółtego narosło wiele fałszywych mitów. Tymczasem to pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska, a każdy plaster jest wypełniony po brzegi cennymi mikroelementami. Nic więc dziwnego, że dietetycy chętnie włączają go do planów żywieniowych swoich pacjentów. Kluczem do zdrowego stylu życia nie jest bowiem całkowita eliminacja poszczególnych produktów, ale zachowanie umiaru i odpowiedniej równowagi. Z czym zatem łączyć dojrzewający ser żółty, by służył nam jak najlepiej? Podpowiadamy.

S.Z.